maandag 26 april 2021

encycliek Laudato Si

 



Een aantal jaar geleden heeft Paus Franciscus een boek uitgebracht. In dit boek riep de paus  iedereen op tot een ecologische bekering, rechtvaardigheid en verbondenheid i.p.v. ik-gerichtheid, soberheid en nederigheid i.p.v. de wegwerpcultuur.



De paus ziet deze encycliek als een wake-up-call. Is dit de wereld die wij willen nalaten aan onze kinderen. De paus stelt zich ook kritisch op t.o.v. volgende passage uit het scheppingsverhaal:

28 En God zegende hen, en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar, en vermenigvuldigt, en vervult de aarde, en onderwerpt haar, en hebt heerschappij over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt!

Hier vraagt de paus om deze bijbelste tekst met enige voorzichtigheid te benaderen.  Door bepaalde bijbelpassages is er namelijk een antropocentrische houding ontstaan door de jaren heen. Wat is juist de betekenis van het scheppingsverhaal en waarom geeft hij zelf aan dat we deze bijbelpassage niet te letterlijk mogen nemen.

Probeer in een tekst van minimum 20 regels uit te leggen welke boodschap Paus 
Franciscus ons wilt geven. Zorg voor onderbouwde argumenten. Probeer ook een link te leggen met de Donut-economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten