donderdag 18 maart 2021

Broederlijk delen : de gazastrook

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Uj0z0KOB3o




Mensen zijn geboren delers. We delen meer dan we denken:niet enkel materiële dingen, ook waarden, overtuigingen, ervaringen en dromen. Alleen staan we hier niet altijd bij stil.

1) Waarover gaat dit fragment? Wat is de boodschap?






2) Wat deel jij met andere mensen? 

3) Waarom is delen met andere mensen nodig?

4) Er is één en ander mis in onze wereld? Wat loopt er zoal mis?
5) Waarom is méér delen broodnodig? 
6) Kunnen we iets doen aan deze sociale ongelijkheid? Moeten we hier iets aan doen?
7) Ken jij initiatieven waarin mensen met elkaar delen? 



8) Hoe kunnen we helpen als het conflict zich duizenden kilometers verderop afspeelt?

















Probleem?

De Gazastrook is een smalle strook aan de kust tussen Israël en Egypte. Er wonen zo’n twee miljoen Palestijnen, wat het tot één van de meest dichtbevolkte gebieden van de wereld maakt. De bevolking bestaat voor het overgrote deel uit jongeren, zoals Yassen. Tussen 1969 en 2005 werd de Gazastrook en haar inwoners bezet door het Israëlisch leger. Tussen Israël en Palestina is al lang een conflict bezig. Beiden beschouwen het gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan als hun thuisland. Door steun van onder andere de Verenigde Staten (VS), Frankrijk en Engeland heeft Israël de controle over dit gebied kunnen veroveren. 

De Palestijnse bevolking verzet zich tegen deze bezetting. In 2005 trokken de Israëli’s zich terug uit de Gazastrook. Ze lieten het gebied over aan de Palestijnen, maar hielden de grenzen wel op slot. Toen in 2006 Hamas de verkiezingen in Gaza won, werd het nog strenger. Israël en veel westerse landen beschouwen Hamas immers als een terroristische beweging en wierpen een blokkade op. De Gazastrook werd eigenlijk een soort openlucht-gevangenis, van buitenaf gecontroleerd door Israël. De gevolgen voor de Palestijnen in het gebied zijn dramatisch. Ze kunnen het gebied niet meer uit, tenzij met de toelating van Israël. Handel met de buitenwereld is zo goed als onmogelijk. Basisvoorzieningen, zoals voedsel, water, energie, onderwijs en ziekenzorg, staan er constant onder druk. 

De werkloosheid is er erg hoog. Onder de jongeren is de moedeloosheid erg groot. Ze voelen zich verplicht te blijven strijden voor de grond waarop ze wonen, maar dromen tegelijk van een betere toekomst. Velen denken aan migratie. Anderen radicaliseren en plannen aanslagen op Israël of vechten zich letterlijk dood aan de grens.     

Actie?

Om gasten als Yassen uitzicht te geven op een zinvol en waardig leven, gebruikt Theatre Day Productions (TDP) al 25 jaar creatieve workshops en theatertechnieken. Met kinderen, jongeren en hun ouders gaan ze aan de slag. Hun motto is ‘elk kind verdient een dag theater in zijn leven’. In theaterstukken, dansvoorstellingen en animatiefilmpjes geven zij de jongeren een stem en een kans om hun gevoelens te uiten. De jongeren kiezen zelf de thema’s en bouwen met de regisseurs van TDP een stuk op. Het helpt hen hun schijnbaar uitzichtloze positie in Gaza te overstijgen en te blijven geloven in de toekomst. Yassen groeide dankzij TDP van een verlegen, onzekere gast tot een trotse jongen die zijn stem en gevoelens durft uiten, een inspiratiebron voor anderen ook. Hij droomt van een carrière als acteur en wil zelf andere jongeren helpen hun talenten te ontwikkelen.    













Het dagboek van een jongen uit Gaza

Het strand is de enige plek waar je even kunt vergeten dat we opgesloten zitten in deze waardeloze uithoek die Gazastrook heet. Iemand die het niet gezien heeft, kan zich er geen voorstelling van maken. De simpelste manier is door alles op te noemen wat hier niet is, dan krijg je een beetje een idee: geen rivieren, geen bos, geen bergen, geen dalen, geen monumenten, geen spiksplinternieuwe overdekte winkelcentra, geen leuke straatjes met cafés en dure winkels, geen grote parken waar gezinnen kunnen picknicken, geen dierentuinen. De Gazastrook bestaat uit enkel zand, een paar olijfbomen, veel beton en grijze hui-zen. Tienduizenden grijze huizen op een kluitje, zo dicht opeengepakt dat het is om te stikken. Dat doe je hier vrij gemakkelijk trouwens, want afval is er genoeg en bij elke regenbui stroomt het vieze rioolwater onze huizen binnen. Verder vind je hier twee miljoen Palestijnen die dromen van Palestina, van een normaal leven. Voor zover ze niet dromen van het doden van een Israëli of, beter nog, tien Israëli’s. 

Haat en vergelding zijn niet duur en overal ver-krijgbaar. Het zijn de enige artikelen die volop in voorraad zijn, samen met wanhoop. En dan de verveling. Hoe draai je dat beest de nek om? Je kan met enkele vrienden stenen gaan gooien naar Israëlische soldaten aan de grens. Als je geluk hebt, is er een buitenlandse cameraploeg in de buurt. Die filmt dan misschien jullie haat. Dan schitter je die avond over de hele wereld op tv. Je doet je T-shirt uit om je spierbundels te tonen. En soms raakt één van je vrienden gewond door een kogel of de huls van een traangasgranaat. Dan steelt hij de show, want de camera’s zoomen op hem in. Maar wat zou het? Al die Palestijnse jongeren lijken toch broers te zijn, niet? Ze zijn onderling inwisselbaar. Eén van hen gedood? Geen probleem, er zijn honderdduizenden vervangers, honderdduizenden figuranten die niets liever willen dan die rol. 

Ik word er misselijk van.Er is natuurlijk ook internet, voor degenen die dat kunnen betalen. Je klikt ergens op en je bent ergens anders, de hele wereld ligt aan je voeten. Je vindt er buitenlandse muziek, voetballers, meiden in badpak die naar je lachen, games, de zonsondergang boven Sydney, catalogi van bibliotheken over de hele wereld, films die net uit zijn in Amerika, het weer in Bombay. Een vlucht is het. Een droom. Want in een wereld waar je soms maar twee uur elektriciteit op een dag hebt, word je wel erg vaak met je neus op de feiten gedrukt.Of televisie. 

Onlangs was er die Libanese talentenshow waar jongeren de geweldige kans kregen om hun eigen cd op te nemen. Geweldig populair. Tot die leeghoofden, zoals mijn neef Hassan, ertegen protesteerden. Het was onkuis, een slecht voorbeeld voor jonge moslims. Die islamisten slaagden erin het programma uit de lucht te halen. En wij? Wij hielden ons gedeisd. Steeds meer vrienden vinden trouwens dat ze gelijk hebben, Hassan en zijn radicale kliek. Zouden ze? Moe. Dat ben ik. Doodmoe. Van die blokkade, die mijn ouders tot wanhoop drijft, mijn land doet wegzinken in armoede en uitzichtloosheid. Van die avondklok, die me opsluit, terwijl Gaza al een grote gevangenis is. Van deze plek, waar gezond verstand verdwenen is, samen met de toeristen en bloemenwinkels van vroeger. Van de toekomst, die er geen is. Zal ik werk hebben? Een vrouw mogen kiezen van wie ik hou? En nog het meeste: van de angst. De altijd aanwezige, niets ontziende en alles toenij-pende angst. 

Gebaseerd op het verhaal van Naïm (Gazaman) uit ‘Ik had een vriend in Gaza’ van Valérie Zenatti.


  1.  Omschrijf het leven van deze jongen in één zin.
  2.  Met welke moeilijkheden heeft hij te kampen?
  3. Wat zou jij proberen te doen als je in zijn situatie zat?
  4. Zie je een link tussen de lockdown bij ons en hun situatie?

Bekijk onderstaand filmpje:



Welk verschil zie je met het verhaal van Naïm?
Hoe zijn Retaj en Yassen erin  geslaagd uit de cirkel van wanhoop te geraken?

Door god gescheiden


25 % revolutie






Geen opmerkingen:

Een reactie posten