Deze opdracht is een verwerkingsopdracht gelinkt aan de leerstof die we gaan zien in de klas.
Dit thema gaat over straf.
2) Kies uit onderstaande vragen drie vragen uit en beantwoord deze bondig.
- Welke straf kreeg jij ooit terecht/onterecht?
- Uit welke straf heb jij iets bijgeleerd of zou je iets kunnen bijleren?
- Wat is de beste straf je ooit kreeg? Anders gezegd: welke straf hielp jou vooruit?
- Heb je ergens spijt van?
- Kan je makkelijk je fouten toegeven?
- Vergeef je mensen gemakkelijk?
Het gerecht in België
We gaan eens wat dieper in op de verschillende rechtbanken en hoven van het gerecht in België. Hiervoor gebruiken we de gerechtspiramide. Deze bestaat uit 9 delen.
3) Piet Pannekoek heeft een opzettelijke moord gepleegd op zijn buurvrouw.
Voor welk hof moet hij verschijnen?
4) Patrick Aerts heeft al drie maanden geen loon meer ontvangen.
Welke rechtbank kan hem helpen?
Welke rechtbank kan hem helpen?
5) Jef Croonen reed door het rood licht. Voor welke rechtbank moet hij verschijnen?
6) Frank Goethals is niet akkoord met een uitspraak van de burgerlijke rechtbank. Waar kan hij naartoe?
7) Jan Doren heeft al 20 jaar ruzie met zijn buurman. Nu heeft hij er genoeg van?
Bij welke rechtbank kan hij terecht?
Bij welke rechtbank kan hij terecht?
Wat is jeugdcriminaliteit?
Ieder van ons heeft wel eens iets mispeuterd thuis of op school. Je werd dan gestraft door je ouders of door de school. Soms zijn er jongeren die iets heel ergs gedaan hebben waardoor ze voor het gerecht moeten komen.
8) Er zijn een heleboel redenen waarom bepaalde jongeren in de jeugdcriminaliteit geraken.
Je mag hier even je persoonlijke mening geven. Welke redenen kan jij bedenken dat jongeren van het padje af geraken? Spelen ouders hier een belangrijke rol in denk je? Of vrienden? Graag jouw visie over deze problematiek.
Geef voldoende argumenten. Minstens 5 regels.
Lees onderstaande tekst:
9) Een document waarin staat vermeld wat je precies hebt mispeuterd noemt men een ......?
10) Wat gebeurt er als men de feiten ernstig genoeg vindt?
11) Wat is een ander woord voor parket?
12) Wat betekent seponeren?
13) Wat is het doel van de bemiddelingscommissie?
14) Bekijk aandachtig onderstaand filmpje. Het is een korte reportage van 2 jeugdgevangenissen in Amerika? Hoe sta jij tegenover de aanpak in Amerika? Stel dat jij aan het hoofd stond van een gevangenis of jeugdinstelling. Hoe zou jij de dingen aanpakken? Anders of hetzelfde? Graag je gefundeerde mening.
Je mag de opdracht uploaden in de uploadzone bij godsdienst.
Onderstaande tekst mag je lezen ter voorbereiding van de les volgende week.
Wat zegt het Christendom over pijn en lijden en vergeven
In het Christendom is pijn en lijden altijd een moeilijk gegeven geweest. Als we kijken naar de kruisiging van Jezus dan zegt het Christendom dat Jezus is gestorven voor de zonden van de mensen. Het Christendom zegt ook dat het lijden van Jezus niet louter een éénmalige historische gebeurtenis was maar dat heel veel mensen de dag van vandaag worden geconfronteerd met allerlei vormen van lijden. Ze herkennen zich dus in Jezus. Het kan Christenen kracht geven dat dat ze weten dat ook Jezus had geleden. Christenen geloven ook dat god zichtbaar wordt in het lijden van Jezus.
Zonde is een belangrijk maar ook moeilijk begrip in het christelijk geloof. Veel mensen denken bij zonde direct aan het overtreden van regels. Ten diepste gaat het daar eigenlijk niet om. In de bijbel wordt zonde heel direct verbonden aan de gebrokenheid van het leven. God schiep onze wereld en mensen om samen te leven. Dat ging mis en dat zien we dagelijks om ons heen. We leven in een gebroken wereld waarin wij als mensen het moeilijk vinden om liefdevol met elkaar samen te leven.
Als god toch zo liefdevol en goed is waarom laat hij al dat lijden dan toe in de wereld. Er is echter geen pasklaar antwoord voor al dat lijden. En het heeft ook weinig zin om te zoeken naar een schuldige. Dit zal niks toevoegen aan het verwerkingsproces voor de lijdende zelf. Het is vooral belangrijk om op een gepaste wijze te leven te midden van een wereld vol lijden en het zeker het lijden niet te minimaliseren.
In het Christendom zijn er verschillende visies op pijn en lijden. Het ligt er maar aan welk godsbeeld ze hanteren. Het Christendom probeert vooral aanwezig te zijn en de lijdende te helpen in hun ‘dragen’ van lijden. Zijn nabijheid is heel belangrijk. Christenen zullen nooit vooraf zeggen het lijden heeft zin maar achteraf kunnen ‘sommige’ christenen wel zeggen, ik heb er zin aan gegeven. Het zal dan vooral belangrijk zijn hoe goed je omringd bent. Mensen die goed omringd zijn zullen ook sneller zin kunnen geven aan het lijden. En het karakter is natuurlijk ook bepalend in deze vraagstelling.
Veel succes!
Mevrouw Daniëls
Geen opmerkingen:
Een reactie posten