Lees aandachtig onderstaande tekst:
Wereldwijd voltrekt zich een ramp!
Een ramp die niet de aandacht krijgt die hij verdient. Dagelijks sterven er duizenden mensen aan de gevolgen van deze ramp: aids.
Aids wordt veroorzaakt door een virus, het hiv-virus. Het hiv-virus verspreidt zich razendsnel. Elke 15 seconden wordt er iemand ter wereld besmet met het hiv-virus! Dat is een voetbalstadion vol mensen per dag. Terwijl we dit stukje lezen is er alweer iemand besmet.
Wereldwijd leven al 33 miljoen mensen met dit virus en zijn al meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden. Aids is één van de grootste epidemieën die de wereld ooit heeft meegemaakt.
In de 14e eeuw stierf één op vier mensen in Europa door de zwarte pest. Als we niets doen, zal in andere werelddelen hetzelfde gebeuren door aids. In Afrika zijn er 15 miljoen kinderen die al minstens één ouder verloren hebben aan de gevolgen van aids. Er is vaak niemand die voor hen kan zorgen. Ziekenhuizen verliezen dokters en verplegers.
In Afrika verliezen gemiddeld één miljoen kinderen per jaar een leraar aan aids. Aids bedreigt op die manier niet alleen mensen persoonlijk, maar hele gezinnen, dorpen, landen en uiteindelijk werelddelen!
In veel landen rust op aids en seks een groot taboe. Er mag niet over gesproken worden en er wordt gedaan alsof de ziekte helemaal niet bestaat! Daardoor is het moeilijk om de mensen te leren hoe je ervoor kan zorgen dat je niet besmet wordt.
Zo krijgt het hiv-virus natuurlijk alle kans om zich verder te verspreiden. Vooral Afrika wordt getroffen, maar ook in Westerse landen stijgt het aantal mensen met hiv.
Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag krijgt de strijd tegen aids veel aandacht, overal ter wereld! Mensen met HIV of aids hebben het niet gemakkelijk. Op Wereld Aids Dag vragen we aandacht voor deze mensen.
Het symbool om je solidariteit te tonen is het rode lintje dat jullie allemaal krijgen. Wat is wereldaidsdag? Op wereldaidsdag, elk jaar op 1 december, staan we stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit. De boodschap van wereldaidsdag is er één van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv.
Enkel op die manier kan de kloof tussen deze twee groepen, die door angst en stigma is ontstaan, overbrugd worden. Wat is het rode lintje? Het rode lintje is het internationaal aanvaarde symbool voor solidariteit met mensen met hiv of aids.
De creatie van het rode lintje was een initiatief van de Visual Aids Artists Caucus (een groep van Amerikaanse kunstenaars) en Frank Moore (een schilder uit New York) in de jaren tachtig. De bedoeling was het rode lintje dichtbij het hart te dragen. Zo stond het symbool voor steun aan diegenen die door hiv getroffen zijn of die aan aids overleden zijn.
Het idee van het rode lintje kwam er eigenlijk naar analogie met het gele lintje: sommige families van Amerikaanse soldaten hingen tijdens de tweede Wereldoorlog een geel lint aan de deuren van hun huizen als een symbool van hoop voor de veilige terugkeer van hun geliefden. Het rood van het lintje verwijst naar de kleur van het bloed en zijn vorm verwijst naar het oneindige.
Vraag 1: Hoeveel
kinderen zijn er in Afrika die al minstens één ouder hebben verloren aan de
gevolgen van aids?
Vraag 2: Waarom rust er op aids en seks een groot taboe?
Vraag3: Om de hoeveel seconden wordt er iemand besmet met het hiv-virus?
Vraag 4:Wat is de boodschap van wereldaidsdag?
Vraag 5: Wat is de betekenis van het rode lintje?
Vraag 6: Ken jij de betekenis van het gele lintje in de tweede Wereldoorlog?
Ga naar onderstaande website:
7) Wanneer kan je je best laten testen op HIV? Geef drie goede redenen.
8) Waarom kan je de test na 3 maanden best nog eens laten doen?
9) Hoeveel kost een hiv test?
Hierboven zien jullie een cartogram. Dit cartogram toont het aantal sterfgevallen in de wereld ten gevolge van aids. Hoe meer mensen gestorven zijn in een bepaald land zijn, hoe groter dat land wordt. Hoe minder sterfgevallen er in een land zijn, hoe kleiner dat land wordt. Omdat verschillende landen dus groter of kleiner worden, ziet de kaart er erg vreemd uit.
1) Zie je België staan op het cartogram?
0 Ja
0 Nee, ik heb geen idee waar ons land zou kunnen liggen.
0 Nee, maar als ik goed kijk kan ik het aanduiden omdat ik sommige buurlanden herken
2)België is op het cartogram nog kleiner dan op een normale wereldkaart. Wat kan je daaruit afleiden over stergevallen van aids in ons land?
3)Noem mij twee werelddelen die in een geografische kaart groter zijn dan nu in deze kaart? Waarom verandert de verhouding?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten